Durant la sessió, els fillets tenen l’oportunitat de provar sort amb l’ensortilla.

TW
3

Els alumnes de quart del col·legi de la Consolació de Ciutadella han estat els primers en participar en l'activitat que, cada any, l'Ajuntament posa a disposició dels centres per explicar els orígens, la simbologia i el sentit de les festes de Sant Joan. Una proposta que s'encar-rega d'apropar Carlos Torrent, bon coneixedor de les tradicions locals.

Aquesta és l'activitat que s'acostuma a fer cada any a la mateixa ermita de Sant Joan de Missa, fins a on es desplaçaven els estudiants amb autobús per rebre les explicacions a l'indret que dóna origen a les festes. Enguany però, davant la impossibilitat dels centres de fer front als costos del trasllat, s'ha obert una altra opció, duent les explicacions als mateixos centres.

Noticias relacionadas

Tot i la importància del context (alguns fillets trepitjaven per primera vegada l'ermita gràcies a aquesta activitat), la iniciativa es trasllada ara als centres, novament amb la col·laboració desinteressada de Carlos Torrent, qui il·lustra els fillets sobre els orígens de la festa, oferint les claus i responent els molts interrogants que expressen els propis joves, demostrant força interès en aprendre el màxim possible sobre aquesta tradició que aprenen a estimar des de petits.

Explicacions
Carlos Torrent explica l'origen de la festa arrelat a l'obreria de Sant Joan Baptista, i explica per què el cavall n'és protagonista, el per què dels colors de la bandera i de la creu, o l'origen de la música que es sona durant el Caragol des Born. Igualment, també ralla de la tradició de les avellanes, i explica les diferents tonades que hi ha a l'hora de sonar el tambor i el fabiol. A més, igual com ha fet sempre a Sant Joan de Missa, Carlos Torrent també es va endur a l'aula l'asta i l'ensortilla, «perquè tothom pugui provar d'agafar-la, i que vegin el que pesa» i el difícil que és endevinar l'anella al galop.

Aquesta activitat és oberta a tots els centres de Ciutadella, que poden sol·licitar-la a través de l'àrea d'Educació.