Pitus Fernández és actor i director teatral

TW
0

«Calbó o el viatge d'Orfeu» és el títol de l'obra que ha preparat el director teatral Pitus Fernández ( Maó 1949) per recrear la intensa vida del pintor maonés del qual es commemora enguany el segon centenari de la seva mort.

El disseny i realització d'aquest projecte teatral compta amb la col·laboració del professor Miquel Pons Povedano (Maó, 1971), expert en la figura de Pasqual Calbó (Maó, 1752-1817), comissionat autonòmic de l'Any Pasqual Calbó i autor del llibre «El Gran Tour del pintor Calbó».

Fernández ha portat a escena alguns textos dels autors il·lustrats menorquins. Ara, per encàrrec de la Comissió Any Calbó de la qual formen part el Consell i el Govern balear, s'enfronta al repte de divulgar en una peça teatral l'extraordinària peripècia vital del pintor menorquí més rellevant de l'època il·lustrada.

Artista viatger

Pasqual Calbó i Caldés va viure la infantesa i els primers aprenentatges artístics a Menorca on va ser deixeble de Giusseppe Chiesa. Va rebre formació acadèmica durant vuit anys a Itàlia –a Venècia i a Roma–. Va esdevenir dibuixant de la cort de Viena el 1779, va retornar a Menorca i hi va exercir la seva carrera professional de pintor durant set anys (1780 – 1787). Emprengué un viatge de gairebé tres anys a Amèrica –al Carib– i es va establir definitivament a Maó el 1790, on a més de la feina d'artística de dibuixant i pintor va fer de mestre i pedagog dels joves menestrals i va escriure un compendi de vint-i-un tractats didàctics i científics.

Els assajos de «Calbó o el viatge d'Orfeu» començaran la propera setmana i es preveu que l'obra s'estreni aquesta mateixa tardor.