Regidor i artistes presenten el programa de la Diada | Maite Carles

TW
0

La diada de la cultura torna a Ciutadella aquest divenrdres i dissabte amb vespres d'intervencions artístiques en el centre històric del municipi. La novetat d'aquesta edició, els espectacles de dansa en tres terrats. La programació multidisciplinar de l'esdeveniment ofereix una mostra de les creacions dels artistes locals per tal de donar-los a conèixer a visitants i autòctons de forma gratuïta.

El festival, organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració d'artistes i entitats culturals, s'encetarà amb la projecció de curtmetratges balears aquest divendres a la plaça de la Catedral (21.30 hores), seguit del concert d'Àngel Gómez (22.30 hores).

La pintura, el teatre, la música i la dansa es repartiran dissabte entre els carrres que van del pati del Convent de Santa Clara fins la Plaça des Pins.

Les companyies de dansa locals seran les encarregades de dur el ball als terrats. Sis ballarines de la companyia Art en Moviment', d'Aurore Gracient, interpretaran una adaptació de 'Caminos y Puertas', una peça sobre obrir-se al món (20 hores) al carrer des Forn número 16. Joan Taltavull i Ricard Triay ballaran al terrat de l'Hotel Tres Sants (20.30 hores) i la Companyia 'Vuelta y Vuelta' prepara l'espectacle 'Desde el balcón' per la terrassa del Center Municipal d'Art (21 hores).


Les vistes

Els emplaçaments s'han escollit pensant en les seves vistes privilegiades, segons l'Ajuntament, des de les quals es poden contemplar les torres de l'Església del Socors o la bòveda de la Catedral. El reduït espai físic dels terrats limita l'aforament a entre 15 i 25 persones, per la qual cosa les actuacions es representaran diverses vegades entre les 20.30 hores i les 22 hores, depenent de l'acte.

Enguany es podrà contemplar tot el procés de creació pictòrica, que en edicions anteriors s'exposava en cases privades. Pintors com Ivan Triay, Pacífic Camps, Paca Florit, Juan Elorduy o Florit Nin es concentraran entre els carrers del Seminari, el Santíssim i el Roser, per a pintar en directe la típica cadira menorquina. Intervindran sobre una Coca Rossa donada per l'Ajuntament, amb total llibertat temàtica i interpretativa. Marianela Gallardo, una de les artistes, avança que dedicarà la seva cadira a l'engany de la vista «per a representar la implicació de l'objecte».

Els canta-contes de l'arpa, al pati de l'Umbracle de la Casa de Cultura (19 h) i la companyia de teatre de Sant Miquel posaran el punt infantil a la diada. El grup teatral escenificarà 'Juguem a fer teatre', una obra familiar i interactiva, al Pati de Santa Clara (19.30 hores).

La Diada acabarà dissabte a les 22.30 hores amb l'acústic a cor a càrrec de Clara Gorries i Martí Genestar a la plaça de la Catedral.

L'oferta cultural programada es complementa amb els actes del Menorca International Oriental Dance Festival i l'obertura de les galeries d'art del municipi fins a les 23.30 hores.

El regidor de Cultura, Josep Juaneda, agraeix la col·laboració d'artistes i entitats, que qualifica «d'imprescindible» per a la realització de l'esdeveniment. Augura la consolidació de la Diada Estiu Cultura com una cita important de l'estiu i té l'objectiu de crear un esdeveniment cultural similar en cada estació de l'any. De cara a la tardor l'Ajuntament prepara una nova edició de 'Sortim al carrer', celebrada al maig, en un nou format per a convidar a mostrar les activitats culturals del municipi.