Josep Agustí Colom, director de la Banda de Ferreries, i José Alberto Pina, el dia de l’estrena de l’obra al Teatre Principal | Paco Huguet

TW
0

Un any després de l'estrena de «L'Illa de la Llum», el poema simfònic inspirat en llegendes i paratges de Menorca, segueix interpretant-se i meravellant arreu del món. El 19 de gener de 2013, la Banda de Música de Ferreries interpretà l'obra al Teatre Principal de Maó. Havia estat encarregada a José Alberto Pina amb motiu del 150 aniversari de la formació. Ara, quan es compleix el primer aniversari, el balanç és sorprenent: l'obra s'ha interpretat en 23 ocasions, per 15 bandes de música distintes i en set països europeus.

Des de l'Ateneu Musical de Ferreries han anat seguint tots els moviments del poema simfònic, que està donant a conèixer l'Illa arreu del món a través d'un mitjà tan universal com és la música. El president, Josep Cardona, i Joan Lluís Torres, membre de la directiva, afegeixen a més altres fites d'interès sobre la repercussió mundial d'una obra concebuda des de Menorca: més de 8.000 descàrregues del vídeo promocional a Youtube o la nominació als premis Hollywood Music in Media Awards de California. Si això no fos poc, va ser escollida l'obra del mes de setembre per la revista especialitzada «Nuestras Bandas de Música».

Un dels fets més rellevants i que han permès donar projecció a l'obra «The Island of light» va ser quan el 2012 l'editorial holandesa Molenaar va comprar els drets d'edició, edità la partitura original i la va enregistrar en disc. «Des de llavors l'obra continua essent intepretada arreu del món, per diferents bandes, el que gairebé fa impossible que poguem controlar totes les interpretacions que s'estan fent i la difusió que està tenint la peça a nivell mundial», assenyalen Cardona i Torres.


La llegenda feta música

El poema simfònic «L'Illa de la Llum» té 23 minuts de durada i tres moviments: «Cova de'n Xoroi», que s'inspira en la llegenda del moro Xoroi; «On the clouds», que expressa la visió de l'Illa des del cel amb l'emoció que despertà en l'autor descobrir-la en avioneta; i «The giants», un homenatge als constructors de les meravelles arquitectòniques de la prehistòria de Menorca.

Sense dubte, la Banda de Ferreries se sent orgullosa d'haver aconseguit l'encert de donar a conèixer al món l'essència i bellesa de Menorca a través de la música.