TW
0

El passat mes de desembre, el Govern balear va convocar tots els alumnes d'ESO de les Balears a un concurs de redacció. El lema del concurs (que és la primera vegada que es convoca) era "Què són les Illes Balears per a tu? Celebrem la diada de les Illes Balears". En la redacció, que havia de tenir màxim un full, s'havia de destacar el sentiment comú de pertinença a una comunitat, la cohesió entre totes les Illes que la integren, i també el compromís comú amb el progrés, la feina i el benestar de tots els ciutadans.Des de l'IES M. Àngels Cardona hi vam participar i una alumna nostra va guanyar el primer premi. El premi va ser un ordinador portàtil per a l'alumna (valorat en 500€) i dos portàtils i un Netbook (valorats en 1.500€) per al centre.El lliurament del premi va tenir lloc divendres 5 de març al Consolat de Mar (Palma)Més endavant, es farà una publicació amb les altres redaccions premiades, que en total són quatre.

Les Illes Balears, tres cites per a la reflexió

Rosa Gornès Gomis
Ja feia dies que donava voltes al tema. Què són les Illes Balears per a mi? Quin sentit té celebrar la diada del poble balear?
Certament, anava un poc perduda, fins que consultant alguns llibres a la recerca d'idees he trobat tres cites, tres frases que -després de pensar-hi- han esdevingut l'eix de la meva reflexió:
"Cal que aprenguis a esdevenir qui ets." Píndar. Crec que amb aquesta frase, l'antic poeta grec ens vol dir que tots som els hereus d'un passat que hem de conèixer per arribar a comprendre la nostra identitat. El poble balear és el resultat de l'empremta que ens han deixat tots els pobles i cultures que han trepitjat les nostres illes, des dels primers pobladors, fa milers d'anys, fins als habitants actuals. Tanmateix -ho hem de reconèixer- ens coneixem poc els illencs, els uns als altres. Les illes ens hem donat l'esquena durant anys. Facem cas del vell poeta i aprenguem a veure'ns uns als altres amb una mirada nova, amb desig de coneixença, per tal d'aprendre de les diferències i trobar allò comú que ens identifica i agermana.
"Siau qui sou." Miquel Cosa Llobera. Conscients de la nostra identitat, hem de ser capaços de mantenir aquesta essència que ens fa diferents. Hem de servar el nostre patrimoni natural, la nostra llengua, la nostra cultura. Defensem allò que és nostre, però com diu el poeta "no atiant vells odis de raça" ni "ens tanquem ombrívols dins una llar històrica sense horitzons", sinó amb l'esperit obert d'aquell qui sap anar més lluny per tornar més ric a casa seva.
"Siau qui voleu ser." Blai Bonet. Coneixedors del nostre passat i conscients del moment present, és hora de somiar el futur. Com seran les nostres Illes d'aquí a uns anys? És difícil saber-ho en un món ple de canvis i incerteses, però el futur cal desitjar-lo. És la nostra responsabilitat fer el possible per integrar els nouvinguts i la seva riquesa cultural, sense perdre ni malmetre la nostra identitat.
Només si feim realitat el missatges dels tres poetes i som capaços d'esdevenir qui som, de ser-ho i de voler-ho ser, llavors, sí que tindrà sentit la celebració de la Diada de les Illes Balears.