Margarita Comas i Camps i Jaume Orfila.

TW
0

L’Ajuntament d’Alaior ha decidit distingir dos alaiorencs cèlebres, la pedagoga i doctora en Ciències Naturals Margarita Comas i Camps, que serà proclamada filla il·lustre del municipi, i el reputat doctor Jaume Orfila Timoner, que serà homenatjat en ocasió de les festes de Sant Llorenç. Ambdues condecoracions han sorgit del consens entre les tres forces polítiques que conformen la corporació municipal.

Margarita Comas va néixer a Alaior l’any 1882 i al llarg de la seva trajectòria professional va destacar especialment per la seva labor en la introducció didàctica de les ciències a Espanya i també en l’homologació de la dona en l’espai acadèmic. El batle d’Alaior, José Luis Benejam en destacava ahir que «malgrat l’entorn hostil cap a les dones, va defensar amb fervor la coeducació i va lluitar per eliminar les diferències en les maneres d’ensenyar entre homes i dones».

«Coeducació, tasca científica i activisme social han estat les senyes d'identitat que han caracteritzat a la que serà nova filla il·lustre d’Alaior», va assenyalar Benejam, que es va mostrar especialment satisfet del consens al qual han arribat els grups polítics del govern i l’oposició. El poble que la va veure néixer vol posar el seu nom on li pertoca a una de les dones més influents del segle XX.

Per la seva banda, el doctor Jaume Orfila Timoner, que actualment és cap de secció de Medicina Interna a l’Hospital Universitari de Son Espases i professor del Grau de Medicina a la Universitat de les Illes Balears, compta amb més de 30 anys d’experiència en l’exercici de la medicina. Dedica bona part de la seva carrera a la recerca i la divulgació científica, i han destacat especialment els seus treballs d’estudi del comportament de la covid-19. Àmpliament reconegut, el doctor Orfila va rebre l’any passat el Premi Nacional de Medicina en la seva especialitat. Benejam va destacar d’ell que «des de la seva professió sempre ha estat a disposició de tots aquells alaiorencs que han passat per Son Espases».