ca de bouCom t'agrada es nacionalisme jacobí francès i com t'agradaria que Espanya en prengués exemple! Emperò a Espanya no passarà perque ha fet tard: fa un parell de segles, mentres França escolaritzava sa població en francès i anava extirpant ses altres llengües, Espanya deixava que bona part de sa població fos analfabeta, de manera que sa castellanització escolar just arribava a sa minoria que tenia es privilegi de poder estudiar. Avui en dia, França pot mantenir es francès com a única llengua oficial perque la resta de llengües pràcticament s'han extingides, substituïdes pes francès. En canvi, a Espanya ses llengües diferents des castellà continuen vives i, per tant, ès de justícia reconèixer-les oficialment a fi de respectar es drets lingüístics des parlants. Així ho fan sa Constitució Espanyola i ets estatuts d'autonomia, i encara hi ha camí per recórrer: hem frenat sa castellanització franquista però encara l'hem de revertir. Fa devers cent anys, es polítics de Palma decidiren esbucar sa murada; a sa ciutat d'Eivissa volien fer igual però no pogueren per falta de pressupost. Avui, sa murada d'Eivissa ès intocable, com també ho ès sa petita part de sa de Palma que quedà dreta. S'escala de valors ha canviat: fa cent anys ses murades eren una emprenyadura i ara són patrimoni històric i cultural. Amb ses llengües ha passat igual: fa dos-cents anys ets estats podien imposar i extirpar llengües, perque es drets lingüístics des ciutadans no tenien reconeixement legal. Ara la cosa ha canviat: Espanya no pot fer avui allò que França va poder fer fa dos o tres segles. Ho entens o no ho vols entendre? Deixes clar que sa llengua des mallorquins no té gens d'importància per tu, ni amb sa denominació acadèmica de català ni amb sa denominació popular de mallorquí. Per tant, qualsevol polèmica per sa denominació de sa llengua nostra ès falsa, perque en realitat allò que voldries ès sa castellanització des mallorquins: que tots siguem aforasterats com tu.
El TSJC mantiene el 25% de castellano en clase pese a la nueva ley sin cuotas. 18 MAR 2025 El Periódico El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) ha rechazado un recurso de la Generalitat que pedía revocar la cuota lingüística del 25% de castellano en una docena de escuelas por la "imposibilidad legal" de aplicar esa cuota con la nueva ley, que no fija porcentajes en la enseñanza de lenguas oficiales. La ley aprobada por el Parlament en junio de 2022, con los votos a favor de PSC, ERC, Junts y En Comú Podem, tras el ultimátum que dictó el TSJC para que la Generalitat cumpliera sus sentencias que imponían el 25% de castellano en las aulas, y para blindar así el catalán como lengua vehicular en las escuelas. Una docena de recursos que no han sido admitidos. Tras la aprobación de la ley, la Generalitat interpuso una batería de recursos en las causas abiertas en el TSJC a raíz de la sentencia que fijaba un mínimo del 25% de castellano en las aulas, entre ellas para una asignatura troncal, argumentado la "imposibilidad legal" de aplicar este porcentaje con el nuevo marco legal. La sección de casación de la sala contenciosa del TSJC ha rechazado admitir ahora una docena de recursos de la Generalitat, al concluir que no existe en este caso ninguna "duda interpretativa" ni interés casacional (que permite recurrir al Tribunal Constitucional), porque la Administración autonómica no ha aportado "nada útil" ni un "mínimo razonamiento" sobre la necesidad de formar jurisprudencia. Además, el TSJC impone a la Generalitat las costas por este procedimiento, a razón de 2.000 euros en cada uno de los casos. El TSJC recrimina a la Generalitat que su petición es "tan genérica" que no puede ser acogida, ya que tampoco justifica el perjuicio de las sentencias recurridas. Según la Generalitat, ni la Constitución, ni el Estatut, ni la legislación estatal en materia educativa imponen un modelo de porcentajes sobre el uso de las lenguas en las escuelas. También argumentaba que las sentencias del TSJC sobre el 25% declaraba que la Generalitat incurrió en una "inactividad normativa" sobre la regulación del uso de las lenguas oficiales en la escuela, cosa que "precisamente" trató de superar el Govern con el decreto ley aprobado en 2022. Hasta aquí ha sido un copy/paste. Ahora viene mi resumen, en el que exhorto a la justicia a hacer cumplir las sentencias y que sean más ecuánimes con la igualdad que se manifiesta en el estatuto de autonomía. Igualdad es un 50% y no todo en catalán y solo una asignatura en castellano. ¿Se imaginan cuál?. No "XERRAM" catalán. No somos catalanes. No queremos ser anexionados a unos inexistentes países con solo un 13% de catalanoparlantes en estas islas. NO queremos que nos consideren catalanes a efectos, políticos, ni estadísticos. Son 6 millones pero la mayoría no quiere saber nada del catalán. VIVA LAS BALEARES, SU HISTORIA, SUS COSTUMBRES Y LOS QUE DEFENDEMOS SUS "LLENGOS",
De lo siguiente se verifica la importancia del catalán. Igual que en Baleares que nos la IMPONEN desde 1983, y en el congreso de España que la metieron sin la aprobación del pleno. Obra y gracia de la Sra. catalanistas Barmengol. Copy/pega de la Razón (si la vista no me engañó): Cerrojazo de la Justicia francesa al catalán: mantiene su prohibición como lengua prioritaria en los plenos municipales El Tribunal de Toulouse ha ratificado que el francés debe ser la lengua prioritaria, rechazando el recurso presentado por el Ayuntamiento de Elna De esta manera, se mantiene la decisión del Tribunal Administrativo de Montpellier del año pasado, que establecía que el francés debía ser la lengua adoptada en los plenos de los ayuntamientos, como así los establece el artículo 2 de la Constitución francesa. El artículo 1 de la Ley de 4 de agosto de 1994 establece que la lengua francesa es "un elemento fundamental de la personalidad y patrimonio de Francia, siendo la lengua de la República en virtud de la Constitución". Y añade: "el uso del francés es obligatorio para las personas jurídicas de derecho público". Por ello, considera que los documentos administrativos deben redactarse en francés. No obstante, el Tribunal de Toulouse sí abre la posibilidad de traducir las intervenciones al catalán, una vez sean expresadas en francés.
UsuarioSes famílies saben quina política lingüística defensa cada partit i voten en conseqüència. De moment Vox, s'únic partit contrari a sa llengua catalana a ses escoles, està ben tot sol en es Parlament balear, en minoria absolutíssima.
LluísPregunte a las familias, que son las que tienen el derecho a elegir la educacion de sus hijos, si quieren el trilingüismo en su educacion. Lo tienen clarisimo
UsuarioSa caparrudesa i es ridícul són cosa teva. Demana a qualsevol professional des sector educatiu si es trilingüisme d'en Bauzà era un projecte ben pensat i treballat o si era una tàctica bruta per rebaixar es català. Ho tenen claríssim!
LluísO sea que, según usted, la educacion trilingüe, que es una realidad de presente y de futuro, que actualmente se va generalizando en todos los colegios concertados o privados, es una "táctica sucia de Bauza" (cuyo gobierno finalizó hace más de una decada). Si no se siente ridículo por lo que escribe, debe ser que su cerrazon supera la ridiculez.
UsuarioRepeteixes com un lloro ses mateixes consignes de partit i te responc igual. S'educació trilingüe introduint assignatures en inglès ès perjudicial si ets alumnes no dominen sa llengua ni es professors tampoc. En realitat, era una tàctica bruta d'en Bauzà per rebaixar es català. Si es PP no cedeix davant sa castellanització que demana Vox no ès per covardia sinó perque sap que es seus votants són majoritàriament mallorquins, menorquins i pitiüsos de famílies autòctones catalanoparlants. Res a veure amb es votants de Vox, aforasterats malalts de catalanofòbia i forasters aristòcrates de s'Espanya castellana residents a Balears. No ès xenofòbia, ès sa realitat: PP i Vox s'han repartit s'espai polític de sa dreta i cadascun té un perfil de votant diferent.
UsuarioNo som militant, ni simpatitzant ni votant des PP, i precisament per això puc esser objectiu i contar sa veritat nua, sense cap interés personal: es pacte l'ha romput Vox i no es PP. Ès Vox qui l'ha convertit en paper banyat. Ja s'ho faran uns i ets altres!
ca de bouNaturalment, que xerram català! Tu no perque éts un aforasterat, però es teus padrins i repadrins xerraven sa meva llengua i no sa teva. Éts es resultat de sa claudicació davant sa castellanització franquista: un mallorquí aforasterat i malalt de catalanofòbia, que vol dir mallorquinofòbia. ARRUIX ESTAFADORS, FARSANTS I MENTIDERS EN "LENGUA" FORASTERA! 🤮