Heu de pensar que ara ho gestiona Tragsa, es gran engolidor nacional, es consorci de residus de Menorca no es capaaç ni de trure per endevant es concurs per sa gestio. Aquest es es Consell que te mes de 800 empleats. I cuant surtin es concursos ja veureu, per sa gestio de es residus x mils de euros i per fer propaganda de sa gestio de residus x mils x 2
Açò de «para su posterior reciclado» és altament dubtós, al manco en el sentit idealista que tothom es vol creure per així alliberar-se de la càrrega moral que hauria de suposar tirar lo que un ja no vol. Un pot entendre com es recicla el vidre, o el paper/cartró, o els metalls (quan no estan gaire mesclats), o els plàstics, però un aparell elèctric/electrònic? Quasi tothom ignora la increïble mescla de materials que hi ha dins els aparells que compra, empra i tira alegrement. La tecnologia que es requereix per juntar tots aquests materials en un aparell funcional no existeix per fer el camí invers. La separació només es fa toscament amb lo més gros (carcasses, parts contaminants, metalls valuosos, i poc més) però el demés no es recicla per res. Només s’aboca controladament. Perque el sistema funcioni, ens hem de creure que «no passa res» per tirar els electrodomèstics, que «allà ho reciclen», per així poder fer lloc per comprar-ne un de nou. És un descàrrec moral que la majoria està contentissim d’acceptar sense qüestionar-se res. Als països pobres comprar aparells nous és una gran inversió en relació als sous. Per açò allà surt a compte pagar a algú per reparar-ho, però als països desenvolupats la ma d’obra és molt cara en relació al preu dels aparells fabricats a Xina amb una moneda devaluada respecte l’EUR o USD. Llavors és quan apareixen les fastigoses frases de «no val la pena reparar», «val més sa salsa que es peix», etc. El qui sap reparar prefereix dedicar el seu potencial a altres feines més valorades i on no s’hagi de comparar amb el que cobra un xino. I així anam fent munt a l’Ecoparc. Fins quan?
Pues hacemos un abujero grande y a Es Milà con las vacas. O si no a Nerva, ¿a que si Susi?
Tanto reciclar ¿para qué? Cada día entiendo menos, de verdad.
a veces tiran cosas servibles ,utiles que funcionan, la mayoria con un pequeño arreglo, servirian , peroa la administracion le importa un pepino contratar apersonas que reparasen en la medida de lo posible y diesen salidas a muchos aparatos, tampoco dejan a los usuarios recoger nada para reacondicionarlos en su casa, el CIM debiera,como Mestral, apoyar el reciclaje y tener un paln para reutilizar las cosas.
una parte importante de electrodomésticos tiene reparación fácil, pero entre exclusividades de marcas y distribuidores los repuestos, si no son circuitos impresos, siendo baratos, en origen, se convierten en facturas caras, por cargar demasiada comisión y demasiado en mano de obra.. Sin ser técnico homologado he podido reparar a un costo diez veces menor al presupuestado, simplemente pidiendo piezas originales y viendo unos videos por internet, en ámbitos tan variados como microondas ( la lámina de micra) , termos de agua caliente, ( la sonda eléctrica que regula la temperatura ), y otros varios, etc. El problema son algunas marcas ya desaparecidas, y en otras, baratas , que en lugar de tornillos roscados llevan remaches de aluminio a presión. Un club de jubilados voluntarios en cada pueblo puede arreglar la mitad de los electrodomésticos antiguos, aunque para algunos la eficiencia energética pueda desaconsejar su uso.
Cuando compras un electrodoméstico lleva una tasa de "reciclado", visto lo visto, no sirve de nada, sólo otra más de sacarnos el dinero.
¿reserva de la biosfera?
No se a que esperan a llevarlos a Nerva
Obligaría a más garantía y menos obsolescencia programada. De hecho aparato que se estropea de forma descarada a los poco años es marca a la que no vuelvo, pero no parece importar a los fabricantes.