Amitges (sharecropping, slavery by another name) = impost del 50%.Allà on els que trrballen la terra són els propietaris, ses coses han anat diferent. És clar, que a dia d'avui una "desamortització" no és possible, però me fa gràcia que algú pensi qe açò seria "apropiar-se" del que no és seu, obviant com van aconseguir les terres els avantpassats dels qui avui les tenen, o les han venut en un passat recent.Quin negoci tant bo deu ésser anar a mitges, que cada vegada ho més gent ;)Quin sistema s'empra, en els pocs indrets que s'agricultura i sa ramaderia encara donen doblers..?Per cert, crec que algú per aquí baix confon la propietat amb l'ús de fruit, que no ha estat mai el mateix...
Alguien se enriquece compra tierras y se las quieren quitar,expropiar. Comunismo totalitario.En portugal la tutela pública acabó con unos ladrones vividores de lo público,un desastre.
Aunque estoy seguro de que habrá a quién le suene anacronico: LA TIERRA PARA QUIEN LA TRABAJA. Y las tierras abandonadas o improductivas, EXPROPIACIÓN Y TUTELA PÚBLICA.
Con s'amitgeria el propietario tiene más gastos.Se mantiene por qué interesaba.Un nuevo propietario rico paga un sueldo y manda. Y bildu quiere apropiarse de lo que no es suyo.
bueno son normas europeas, que tanto gustan a ciertos grupos politicos, como en todo ,habia una serie de cosas mal gestionadas y anacronicas , asi que hay que ponerse al dia,...
no tienes ni idea k-bildu. el sistema de amitges, dabas la propiedad de la explotación de un 50 % al payes, el cual al ser co-propietario en ingresos y gastos, cuanto más aumentava la producción y mejor iba, mas remunerado se veia (ahora tendrá siempre el mismo sueldo produzca lo que produzca, y no tendrá ese aliciente).Incluso pasaba, que aquellos propietarios que confiaban en exceso y no supervisaban la producción... pues estas lechugas las vendo por aquí.. ese cerdito por allà.. y en ese mercado tal.. y a veces el reparto.. no era lo que debiera ser.. asi que de sometido nada... el propietario ponia el terreno (el payes no debia pagar nada, vaya chollo), solo el stim-maquinaria iba a medias, y los beneficios y gastos a medias, creo que el chollazo era para el payes.. si se lo montaba bien, tenia casa de lloc gratis, lloc gratis, solo me compro la maquinaria y a trabajar, sin pagar alquiler ni nada del terreno..
Era una vergonya. Un sistema que en tota Espanya només existeix a Menroca perquè es 'senyors', durant sa Constitució del 78 (que eliminava s'amitgeria per ser de s'Edat Mitjana), amb ses seves influencies van aconseguir que s'afegís un annex per dir que a Menorca es permetia per ser tradició, només a Menorca.
Ja era hora... encata que el realment productiu, seria que ses terres fossin de qui les treballa... No ha estat possible, manco contades excepcions.Si es pagesos fossin els senyors de ses terres que treballen, potser hauria anat tot d'un altra manera.Es perill, és clar, és que a partir d'ara més terres quedin sense explotar-se, i es paisatge rural menorquí, pateixi grans canvis. En qualsevol cas, "amitges" era i és una forma de pseudoexplotació... es pagès sempre sotmès en e ssenyor.
Si los precios de los productos de campo no estuvieran tan bajos los propietarios no tendrian tantas ganas de vender
Kabildu, es nota que no en tens ni p idea de res. Demana a nes pagesos si estaven encontra d'aquet sistema. Jo sé de molts de pagesos, que a base de fer feina (no regalen res) van poder fer un duro, i comprar propiedats mentres vivien a nes lloc. En canvi no conec cap senyor que fes un duro amb es lloc, sa majoria ho tenen perque poden i perque els hi agrada, no com a negoci. Així que informe't un poc abans de rallar