Guspires de tradició per Sant Antoni

Les torrades, els foguerons, la música i, sobretot l’ambient de festa, van assaonar de cultura i d’identitat menorquina el vespre abans de la Diada a gairebé tots els indrets de l’Illa

| | Maó |

Valorar:
Visto 3 veces
preload

Maó. La vetllada que es va celebrar a la Plaça del Carme va estar amenitzada pel mag Edu així com pels grups Es Bastió de s’Illa i Es Rebost - Javier

06-11-2015

El caliu que desprèn la tradició va escalfar ahir una de les nits més especials de l'any i va espargir la llavor de la identitat menorquina. I és que el vespre abans de la festivitat de Sant Antoni es perfilava carregat d'èxit. Així és com a gairebé tots els racons de l'Illa hi va sonar bona música i s'hi van compartir mossets de cultura assaonats amb un ambient festiu d'allò més agradable.

Així ho marcava la tradició i així ho van fer les centenars de persones que s'aproparen a alguna torrada per tal de celebrar l'arribada de la festivitat del patró de Menorca entre el foc de les brases i el caliu de la gent.

Les cues per assaborir un bon tros de pa amb sobrassada o botifarró no hi van faltar, com tampoc la música i el ball tradicional. Sens dubte, els cocs ben envoltats entre les mans era una de les estampes més repetides de la vesprada. Feia fred i ningú ho podia negar, però els guants no van ser gens necessaris ahir, les mans s'escalfaren a cop de tradició.

Un exemple d'aquesta festa que es coïa arreu de l'Illa va ser Maó. La gent va participar tímidament als actes organitzats a l'inici de la tarda però cap allà les set, la Plaça del Carme va començar a bullir de festa. L'Agrupament Escolta Tramuntana tenia el caliu apunt per a l'embotit. I és que 150 quilos, entre sobrassada i botifarró, esperaven a ser coguts i acompanyar 1.500 panets. Una trentena d'escoltes col·laboraren per al bon desenvolupament de la jornada. A més, un fogueró es va convertir en un dels atractius del moment entre els més menuts de la casa.

Mentre centenars d'històries s'enlairaven entre mos de panet i glop d'aigua, la música dels grups Es Bastió de s'Illa i Es Rebost amenitzà la vetllada. Les graelles de botifarró i de sobrassada giravoltaven damunt el foc quan el responsable de l'Agrupament Escolta Tramuntana, Jeroni Comellas, assegurava que "tot i haver d'estar darrera la barra és així com mantindrem les tradicions, implicant-nos amb el poble per conservar la nostra empremta".

Es Castell també va voler rebre la diada de Sant Antoni amb molta animació i torrada. 20 quilos de botifarra i 23 de sobrassada així com 5 més de botifarró donaren el caliu del vespre. L'Agrupament Escolta Ángel Ruiz y Pablo serví entorn a 400 panets.

A Ferreries tampoc hi van faltar ni les torrades, ni els balls folklòrics ni tampoc el glosat.

La torrada de sobrassada i botifarra, és una de les activitats  més concorregudes, sols cal dir, que els organitzadors, els dos grups folklòrics del poble (Aires del Barranc d'Algendar i es Panell) aconseguiren despatxar més de 800 panets, segon explica el corresponsal del Diari, Joan Janer. Mentre uns torraven, els altres ballaven davall l'envelat.

Una volta acabats els balls, tocà el torn als glosadors, també de la terra, que com sempre són picants i punyents. Però a Ferreries la nit no va acabar amb aquestes  tradicions arrelades al municipi.  I és que un magnífic espectacle de foc protagonitzat pel grup de dimonis Myotragus va fer gaudir els ferreriencs però, com no podia ser d'una altra manera, també va provocar algun que altre esglai.

Així és com el fum de les torrades que omplia d'olor i d'aroma l'atmosfera dels diferents indrets  va fer espargir, sens dubte, l'orgull de sentir-se menorquí.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.