De ca nostra

Formatge ecològic

Es Tudons ha diversificat la seva producció amb l’anyell de llet, els porcs i la mel

| Maó |

Valorar:
Visto 99 veces
preload

Procés. El lloc és respectuós amb el medi, de fet participa a l’acord de custòdia agrària - T.O.

06-11-2015

Es Tudons és un lloc de 177 hectàrees as terme de Ciutadella, amb acord de custòdia agrària. (La custòdia agrària el que pretén i promou és la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles, a partir d'unes bones pràctiques).

En Bep m'explica que la producció principal és el formatge, elaborat amb la llet de 20 vaques de raça vermella de Menorca, amb una producció d'entre sis i set mil kilograms/any... Formatge elaborat amb llet crua que  s'elabora amb quall ecològic així com també la sal de la salera. La major producció d'aquest formatge es d'una maduració de dos mesos, semi-curat-, i en menor quantitat el vell; excel·lent olor i sabor més intens i persistent en el vell. Aquests formatges es poden adquirir al mateix lloc, -venda directa- com també a diferents supermercats de l'Illa. Una gran part de la producció s'exporta a Mallorca on és molt apreciat.

 Les vaques s'alimenten de pastura, farines de gra de blat, ordi, civada i fesol que produeix el mateix lloc i farratge sec o herba seca. El farratge de pastura és bàsicament d'enclóver mesclada amb civada. En Bep sembra per sistema tradicional de tres sementers, consistent en, un sementer sembrat, un de pastura i, un en repòs, emprant sempre fems naturals provinents del mateix bestiar.

  Un altre element productiu que té són les 100 benes de cria de raça autòctona, de les que comercialitza l'anyell de llet ecològic, anyells que es sacrifiquen quan tenen un més amb un pes de devers 6 kilograms. També cria i engreixa porcs de raça autòctona, que es comercialitzen a través de "eco-corral" a Ciutadella.

  Un altre element productiu des Tudons és la mel. Mel que prové de 50 ruscs o casetes d'abelles, mel d'una excel·lent qualitat i sabor molt peculiars. En ser una producció limitada, la mel se ven només a Menorca. (Cal dir que anys enrere, la majoria de llocs de Menorca tenien algunes casetes d'abelles, que els proveïen de mel per a consum propi).

Cal dir també que, es Tudons es proveeix d'energies netes d'acord amb l'ecologia, com son l'energia eòlica, i la solar, amb la que s'autoabasteixen.

Com veiem es Tudons té com a producte principal el formatges, diversificant la producció però, amb l'anyell de llet, els porcs i la mel. Productes tots naturals sense conservants, i sense tractaments químics a la terra. Consumint els productes de ca nostra hi guanyarem en salut i contribuirem a que l'economia agrícola-ramadera es mantingui.
–––
http://toniolives.blogspot.com

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.