Neix a l’Ateneu de Maó una secció de genealogia

Rafel Aedo, Antoni Guasch i Antoni Tudurí són els fundadors del nou grup de recerca que dins enguany organitzarà un taller per a neòfits per aquells interessats en conèixer els orígens familiars

|

Valorar:
Visto 1146 veces
preload

Antoni Guasch Bosch és professor de biologia i geologia a Ferreries i creador de la web Genealogia menorquina

10-03-2012

La genealogia és una ciència auxiliar de la història i estudia l'ascedència i descendència d'una persona o família. Rafel Aedo, Antoni Guasch Bosch i Antoni Tudurí i Miquel són tres aficionats a aquesta disciplina que han creat una nova secció, adcrita a l'Ateneu de Maó, per promoure l'estudi genealògic a Menorca.

La petició de registre com a grup de recerca adherit a l'Ateneu es va presentar el passat mes de novembre i ha estat acceptada. En aquest sentit, la presidenta de l'Ateneu, Margarita Orfila, explica la satisfacció per aquesta integració. «És bo que la gent tengui com a referència l'Ateneu com a entitat aglutinadora de la divulgació científica i cultural. Estam molt contents de comptar amb aquesta nova secció».

Segons Antoni Guasch, «la proposta tracta de formalitzar un grup interdisciplinar d'investigadors que proporcioni, inicialment, un ensenyament bàsic a les persones interessades en conèixer els seus orígens familiars, una iniciació a la genealogia; i posteriorment, facilitar i assessorar en les fonts documentals que aprofundeixen en les investigacions personals». Amb aquesta finalitat, els fundadors volen posar també a disposició del públic les seves pròpies investigacions i els fons de què disposen.  «La nostra voluntat és facilitar els treballs i col·laborar en la consecució de les investigacions personals amb l'objectiu, en conjunt, d'oferir a la societat menorquina una plataforma àmplia i fiable de les generacions anteriors», assenyala. De fet, Antoni Guasch Bosch és el creador de la web Geneologia menorquina, on realitza una feina ingent i exhaustiva per recollir els arbres genealògics de les famílies menorquines.

Afegeix que, «paral·lelament a les nostres investigacions personals i compartides creiem que podem aportar aspectes històrics d'una certa rellevància, a vegades oblidats, que ajudin a una major comprensió de la història de la nostra societat illenca a través dels seus protagonistes. En aquest cas, la fórmula es podria vehicular per publicar estudis i oferint xerrades».

Així mateix, comenta que «pretenem, també, a través de l'Ateneu, presentar propostes de millora en accessibilitat, digitalització i conservació dels fons documentals de les diferents administracions públiques, religioses o privades, atenent al seu valor patrimonial i cultural».

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

“Darvin”
Hace más de 2 año

Idò, amb independència de l’encertat de l’idea d’obrir una base de dades genealògica menorquina, no pareix que tots els procediments que utilitza aquest grup presidit per en Guasch siguin correctes baix un punt de vista documentalista, ja que he comprovat que a distintes branques de families lis catalanitzen el llinatge i, per això, creen llinatges nous que en realitat son inexistents als registres i arxius. La de catalanitzar el seu nom, sigui o no correcte el que apareix inscripte als registres, és una opció legal i personal de cada familia, però com a mètode analític genealògic es incorrecte, perque no s’adjusta al mètode d’anàlisi cientific, el qual parteix de l’observació de la realitat.

Valoración:1menosmas

Silvia
Hace más de 3 año

Sort i ventura, en aquest nova idea del Ateneu, segur serà un èxit.

Valoración:1menosmas

IME
Hace más de 3 año

Dani: perque mes oportú a l'IME ?. Amb les garanties demostrades que ofereix l'Ateneu, en mes de 100 anys d'existència i totes les entitas que hi han nascut allá, que després s'han independitzat i encara funcionen...me sembla molt bé i molt acertat que s'hagi fet a l'Ateneu. Per exemple: El grup filarmonic de l'Ateneu es l'agrupacio musical mes antiga de Balears i encara funciona....

Valoración:5menosmas

marsinoli
Hace más de 3 año

Me alegro mucho de la creación de esta sección. Enhorabuena al Ateneo y a los señores Aedo, Guasch y Tudurí.

Valoración:7menosmas

Hijuela
Hace más de 3 año

Molt bona iniciativa !!. Vaig assistir a la conferencia que van donar aquests senyors sobre genealogia i va se magnifica. A l'Ateneu durant els seus 110 anys d'existència hi han "nascut" moltes entitats (que s'en nomenaven "hijuelas". Entre d'altres la Camara de Comerç, l'Escola de Turisme, etc..

Valoración:5menosmas

DANI
Hace más de 3 año

Sembla que hagués estat més oportú que aquesta Secció hagués estat inscrita en l'IME.

Valoración:-3menosmas

Tòful
Hace más de 3 año

Una bona iniciativa que permetrà a molts menorquins conèixer ses seues arrels i s’historia de seus avantpassats. Benvinguts i sort amb ses reçerques.

Valoración:20menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1