La festa

El poble es prepara per a viure de forma intensa Sant Joan, tot conservant el seu esperit originari

R. D. | 09/06/2016

Valorar:
preload
Tothom espera amb delit que siguin les 14 hores del 23 de juny, quan el so del tambor i fabiol inaugura les festes

Tothom espera amb delit que siguin les 14 hores del 23 de juny, quan el so del tambor i fabiol inaugura les festes

23-06-2015 | Kika Triay

"Se veu, se sent, Sant Joan està present". És el que es viu i es palpa a Ciutadella els dies i les setmanes anteriors a les festes.

El poble es prepara per a viure de forma intensa una dies de festes, que combinen la història i la tradició amb els canvis dels temps.

L'origen es remunta a principis del segle XIV. En els seus inicis, fet que encara es manté en l'actualitat, l'obreria del sant es dirigia a cavall, en romiatge, a una petita ermita rural (ara Sant Joan de Missa) per honorar el seu patró.

El gruix de la qualcada (cavalcada o comitiva a cavall) el formen els cavallers (genets cavallers), que són pagesos de totes les edats, mentre que els caixers (genets caixers) representen els quatre estaments socials dels seus orígens: l'Església (caixer capellà o sa capellana), la noblesa (caixer senyor), els artesans (caixer casat --casat i mestre d'un ofici manual-- i caixer fadrí --aprenent, solter, que unes vegades procedeix del camp i unes altres de la ciutat--), i la pagesia (caixers pagesos). El fabioler (funcionari municipal), muntat damunt la somereta (ase), guia la qualcada al so del tambor i del fabiol (flautí), amb unes senzilles notes inconfusibles.